Ogórki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki zważyć i obrać. Następnie pokroić w paski, ułożyć w misce.
Zalewę przygotować dodając po kolei składniki. Do garnka, wlać 1 szklankę octu, 1 szklankę wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki gorczycy, 3 łyżki soli, 4 ząbki czosnku, pieprz i liść laurowy oraz 4 łyżki musztardy. Zagotować zalewę i dobrze wymieszać. Później wystudzić i zalać ogórki, odczekać 3 godziny. Ogórki powkładać do słoików(jak najwięcej) i zalać zalewą w której leżały ogórki. krótko pasteryzować.
Porady
Im więcej ogórków w słoiku tym mniej zalewy trzeba nalać. 4 kg ogórków wystarczą na mniej więcej 5 lub 6 słoików.
Komentarze