Ogórki w musztardzie

4.5 (161 ocen)

  • 4 godz.

Przysmak, który pasuje do każdego obiadu.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 4 kg ogórków
    - 2 łyżki gorczycy
    - 1 szklanka octu
    - 1 szklanka wody
    - 1 i 1/2 szklanki cukru
    - 3 łyżki soli
    - 4 ząbki czosnku
    - parę ziarenek pieprzu oraz liść laurowy ( można dodać więcej)
    - 4 łyżki musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki zważyć i obrać. Następnie pokroić w paski, ułożyć w misce.
    Zalewę przygotować dodając po kolei składniki. Do garnka, wlać 1 szklankę octu, 1 szklankę wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki gorczycy, 3 łyżki soli, 4 ząbki czosnku, pieprz i liść laurowy oraz 4 łyżki musztardy. Zagotować zalewę i dobrze wymieszać. Później wystudzić i zalać ogórki, odczekać 3 godziny. Ogórki powkładać do słoików(jak najwięcej) i zalać zalewą w której leżały ogórki. krótko pasteryzować.

Porady

Im więcej ogórków w słoiku tym mniej zalewy trzeba nalać. 4 kg ogórków wystarczą na mniej więcej 5 lub 6 słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować