Ogórki w miodzie

5 (165 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe ogórki w miodzie w chłodnym miejscu przechowają się do 6 miesięcy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki 1/2 kilograma
    1 łodyga świeżego kopru
    woda 250 ml
    ocet winny 250 ml
    nasiona gorczycy 2 łyżki
    cukier 6 łyżek
    sól 1/4 łyżeczki
    miód 60 g ( około 4 łyżki )
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
    W garnku zagotować ocet , wodę, nasiona gorczycy, sól i cukier.
    Następnie dodać miód i gotować jeszcze około 3 minuty, pod koniec wrzucić koper.
    Plasterki ogórka włożyć do suchych wyparzonych słoiczków, dodać kwiatostan kopru a zalać gorącą zalewą octową.
    Słoiki przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut.
    Słoiczki w wodzie dobrze jest oddzielić od siebie serwetkami , mogą być nawet papierowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować