Ogórki po żydowsku

  • wyświetlono: 1091 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy. Moi domownicy się nimi zajadali:)

20180915_161304
  • 60min

Składniki

2 kg ogórków,
cebula,
seler (nać i korzeń),
pietruszka (nać i korzeń)
nasiona gorczycy,

Zalewa:
1/2 szkl. octu,
3/4 szkl. cukru,
1 łyżka soli,
2 i 1/2 szkl. wody.

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po żydowsku

  • 1. Zalewa: składniki gotować 5 minut i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Ogórki pokroić w połówki, cebule, selera i pietruszki korzeń w kostkę, nać selera i pietruszki posiekać.
  • 3. do słoików powkładać ogórki, wsypać pokrojoną cebule, pietruszkę i seler doprawić gorczycą i zalać zalewą
  • 4. Słoiki gotować, od chwili zagotowania pasteryzować przez 7 min. Wyłączyć, chwilę odczekać, wyciągnąć i odwrócić.

Porady

Ja zrobiłam bez selera i też były pyszne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia po żydowsku

Mam wysyp cukinii w tym roku, więc...

Cukinie po żydowsku

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Cukinie po żydowsku

Są wynikiem eksperymentu - w ten...

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

Ogórki po szwedzku

Dodane przez: Kloruś

Ogórki po szwedzku

Ogórki po szwedzku nazywane tez...

ogórki po meksykańsku

Dodane przez: polcia

Ogórki po Meksykańsku

Ogórki w ostrej zalewie

ogórasy

Dodane przez: polcia

Ogórki po Warszawsku

Te ogórki od wielu lat robi nasza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE