Ogórki po Warszawsku

  • wyświetlono: 24927 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Te ogórki od wielu lat robi nasza cała rodzina.

polcia
  • 25min

Składniki

ogórki gruntowe
3 litry wody
0,5 litra octu
7 łyżek cukru
4 łyżki soli
koper, ziele angielskie
cebulka pokrojona w piórka
marchewka pokrojona w plasterki
odrobina gorczycy na słoik

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po Warszawsku

  • 1. Wodę i ocet zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim i solą. Studzimy zalewę.
    Marchewkę, cebulkę, koper i gorczycę wsypujemy na dno słoika. Ogórki ciasno układamy w słoiku. Zalewamy całe ogórki zalewą, mocno zakręcamy i gotujemy w garnku przez 5 minut pod przykryciem.

Porady

Zalewa musi być zimna.
Podczas gotowania,między dnem garnka a słoikami przydałaby się np. ściereczka albo gumowa wkładka.
Koper układamy zarówno na dnie jak i na górze słoika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciogórki konserwoweocetogórki w occiePrzetwory z ogórkówzaprawy z ogórkówzalewa do ogórków

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki po żydowsku

Dodane przez: Aninka88

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

przepis dostałam od sąsiadki, zimową...

ogórki po zbójnicku

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ogórki po zbójnicku

Wyśmienite, diabelsko ostre, idealne...

Ogórki po chińsku

Dodane przez: kasiunia

Ogórki po chińsku

W tamtym roku pierwszy raz testowałam...

Ogórki po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ogórki po żydowsku

Przepis mam od mamy,a ona od koleżanki...

image-1745jet

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki po Kaszubsku

Mama robiła je dawno, dawno temu....

ogórki po żydowsku

Dodane przez: Justek

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

Pyszniutkie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE