Ogórki po szwedzku

  • wyświetlono: 78 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

słodko - kwaśne , idealne jako dodatek do dań głównych oraz na kanapki

Kasia
  • 1 porcje
  • 90min

Składniki

2 kilogramy ogórków gruntowych
0,5 kilograma cebuli
2 większe marchewki

ZALEWA

1 szklanka cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli

do każdego słoika:
koper
0,5 łyżeczki gorczycy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po szwedzku

  • 1. Ogórki opłukać. Odciąć końcówki i poszatkować w plastry (ze skórą). Cebule obrać i pokroić w piórka. Marchewki obrać i pokroić w plastry.
    Do każdego wyparzonego słoika włożyć kilka plastrów marchewki, koper, gorczycę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, cebulę i ogórki.
    Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Przestudzić.
    Zalewą zalać ogórki. Zamknąć.
    Pasteryzować 10 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

OgórkiPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki po żydowsku

Dodane przez: Aninka88

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

przepis dostałam od sąsiadki, zimową...

ogórki po żydowsku

Dodane przez: Justek

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

Pyszniutkie

OGÓRKI PO ZBÓJNICKU ;]

Dodane przez: Ewelina Marcin

OGÓRKI PO ZBÓJNICKU ;]

Wyśmienite, diabelskie, idealne...

image-0jkciye

Dodane przez: madzia1423

Ogórki po żydowsku

Bardzo dobrze smakują jako przekąska...

Ogórki po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ogórki po żydowsku

Przepis mam od mamy,a ona od koleżanki...

Ogórki po żydowsku

Dodane przez: Ania1408

Ogórki po żydowsku

Przepis dostałam od cioci kilkanaście...