Ogórki po Meksykańsku (CHILI)

  • wyświetlono: 30874 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Robiłam je pierwszy raz i wyszły naprawdę genialne! Jak dla mnie mistrzostwo świata dla podniebienia. Idealne połączenie słodko-kwaśno-ostrego smaku. Przepis dostałam od swojej mamy i nie sądziłam że ten smak powali mnie z nóg!!

  • 1200min

Składniki

2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
1,5 szklanki octu
1,5 główki czosnku
8 łyżek oleju
1 łyżeczka chilli lub 2 łyżeczki ostrej papryki
1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po Meksykańsku (CHILI)

  • 1. Ogórki pokroić na 4 lub 6 części (zależy od wielkości ogórka), zasypać solą i odstawić na 6 godzin, można mieszać co jakiś czas. Następnie odlać wodę z ogórków i posypać chilli lub papryką ostrą ( ja użyłam chilli) i dodać zmiażdżony czosnek. Zagotować olej i polać ogórki oraz zagotować ocet z cukrem i też polać. Odstawić na 12 godzin. po upływie czasu powkładać ogórki do słoików i wypełnić pozostałą zalewą. Pasteryzować 10 minut, pozostawić słoiki do góry dnem aż do ostygnięcia. Tak gotowe ogórki powinny się znaleźć w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Życzę smacznego!!

Porady

Ogórki nie muszą być świeżo zerwane z ogródka, mogą śmiało leżeć kilka dni w lodówce!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki konserwowe z chili

Dodane przez: alaaa

Ogórki konserwowe z chili

Lekko pikantne ogórki, fajny dodatek...

Ogórki z chili

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ogórki z chili

Bardzo ostre i chrupiące ogóreczki...

ogórki konserwowe z chili

Dodane przez: Nina80

ogórki konserwowe z chili

Super korniszony, chrupkie, słodko-kwaśne...

Dodane przez: paulinka25042

ogórki chili

ciekawa forma na smaczne ogórki...

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

ogórki

Dodane przez: oluś

Ogórki w chili

No i kolejny przepis od teściowej;)...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE