OGÓRKI ( PIKLE ) Z CHILLI

0 (0 ocen)

  • 58 min
  • Dla 6 osób

Ogórki z chili to fajna propozycja na zapełnienie spiżarki. Tak przygotowane ogórki to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy.

  • 58 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
    1,5 szklanki octu,
    4,5 łyżki soli,
    2 łyżeczki chilli w proszku,
    8 łyżek oleju,
    2 szklanki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pikle

Ogórki ( pikle ) z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Następnie do ogórków wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na trzy godziny aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę.

    Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i olejem, zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chilli w proszku. Jeżeli lubimy ostre ogórki to możemy dodać trzy łyżeczki chilli.

    Przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, a rano dokończyć słoiki z ogórkami chilli.

    Po 12 godzinach przekładamy ogórki do słoików, następnie wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki.

    Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika.

    Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.

    Tak przygotowane ogórki przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować