Ogórki na zimę

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne ogórki. Świetnie nadają się do kanapek jak również jako surówka do dań z mięsa.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe 2 kg,
    sól 1/2 szk,
    cukier 1 i 1/2 szk,
    ocet 1 szk,
    ziele angielskie,
    pieprz,
    listki laurowe,
    gorczyca,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce na plasterki i przełożyć do dużej miski. 8 szklanek przegotowanej wody wymieszać z solą i zalać ogórki. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać płyn. Do każdego słoika włożyć po dwa ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy oraz ogórki. 3 szklanki wody zagotować z cukrem i octem. Ciepłą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować