Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku

  • wyświetlono: 2438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Miałam duże gruntowe ogórki i wykorzystałam je do słoików w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem ostrej papryki, idealne na zimowe dni jako sałatka, przystawka...........SMACZNEGO!!!

ziutula
  • 12 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

ogórki gruntowe 4 kg duże, przerośnięte, sól kamienna 4 łyżki

marchew 4 sztuki większe, cebula 4 sztuki większe, papryka czerwona słodka 4 sztuki, woda 2 litry, ziele angielskie 2 łyżki, kolendra 4 łyżki, liście laurowe 12 sztuk

nasiona kopru "baldachimy"

zalewa: woda 4 litry, ocet 3/4 litra, cukier 2 szklanki, goździki 10 sztuk, papryka ostra "Koral" 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku

  • Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku1. Duże, wyrośnięte ogórki gruntowe idealnie się nadają na takie przetwory = gruntowe ogórki duże w dużej misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym.

    ściąć "dupki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski.
  • Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku2. Do garnka wsypać pokrojone w kostkę marchewki, cebule, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, odcedzić, wodę dodać do zalewy.
  • Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku3. Słoiki wyparzyłam w mikrofalówce: do słoików wlać trochę wody, do mikrofali i 4 minuty na najwyższej mocy - bez metalowych nakrętek, resztki wody wylać z wyparzonych słoików.

    Napełniać słoiki wg kolejności: do połowy słoika ogórki - warzywa - ogórki - koper baldachim - ogórki, słoiki napełniać do 3 cm od brzegu.

    Gorącą zalewę razem z dodatkami chochelką wlewać do słoików na ogórki, ogórki muszą być zalewą dobrze zalane.
  • Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku4. Składniki zalewy gotować z 10 minut bez octu, ocet wlać z 2 minuty przed końcem gotowania.
  • Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku5. Słoiki mocno zakręcić i na ręczniku kuchennym postawić je na wieczkach, tak się sprawdzi czy są szczelnie zamknięte, jeśli wieczko przecieka to użyć innego, dobrego.
  • Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku6. Do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu na 140 C, grzanie góra/dół, wstawić słoiki i pasteryzować z 30 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, po miesiącu są smaczne do jedzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ogórki na zimęogórki w słoikuogóeki słodko-kwaśne

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki

Dodane przez: zandero99

OGÓRKI SŁODKO OSTRE Z PAPRYKĄ

Podobny przepis dostałam od koleżanki...

Ogórki w ostrym ketchupie

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ogórki w ostrym ketchupie

Chrupiące ogóreczki w aromatycznych...

Ogórki konserwowe na ostro.

Dodane przez: weronika63

Ogórki konserwowe na ostro

Ogórki konserwowe z papryczkami...

Dynia słodko-kwaśna

Dodane przez: jozefkrusa

Dynia na słodko-kwaśno

Samo zdrowie

Ogórki

Dodane przez: Jola1977-1977

Ogórki z pieprzem na ostro

Tak przygotowane ogórki, doskonale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE