Ogórki na ostro w orientalnych przyprawach

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Pikle, kiszone, korniszony, sałatkowe oraz wiele wiele innych pysznych ogórkowych przysmaków, szczelnie zamkniętych w słoikach... brzmi smacznie.
Na moich półkach w spiżarni nie może zabraknąć pikli słodko-kwaśnych, to idealny dodatek zwłaszcza do obiadu.
Zachęcam do przestudiowania i skorzystania z przepisu na ogórki w przyprawie Curry oraz Gram masala - te orientalne smaki świetnie wkomponowały się w zwykły przepis.

Z podanego poniżej przepisu wyszło 5 słoiczków pół litrowych :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:

    - 1 kg ogórków gruntowych - większych, grubszych
    - 2 średnie cebulki - pokroić w piórka zasolić i odstawić na pół godziny
    - kilka gałązek kopru
    - 1 mała papryczka chilli

    Zalewa:

    - 6 szklanek wody
    - 1 szklanka octu
    - 1,5 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
    - 2 płaskie łyżki soli himalajskiej

    - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    - 1 łyżeczka przyprawy Curry
    - 1 łyżka przyprawy Gram masala
    - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory Pikle

Ogórki na ostro w orientalnych przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z octem, cukrem oraz solą zagotować, odstawić. Gdy przestygnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

    Ogórki obrać, pokroić w słupki. Papryczkę przekroić na 5 części i pozbawić nasionek. Na dnie słoików poukładać przygotowaną cebulkę, papryczkę oraz koper, następnie nasze przygotowane ogórki. Do każdego słoika wlać zalewę tak by dokładnie przykrywała zawartość - najlepiej użyć zwykłej chochelki by przyprawy nie zostały na dnie garnka.

    Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody. I gotowe :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować