Ogórki musztardowe

0 (0 ocen)

Te ogórki świetnie pasują na kanapkę, a także do drugiego dania. Możemy chrupać je także same. Mają słodki, a jednocześnie kwaskowy smak. Robię je od lat, a co roku coraz więcej słoiczków :)

Składniki:

  • • 2,5 kg ogórków,
    • ZALEWA:
    • 1 szklanka octu,
    • 5 szklanek wody,
    • 5 łyżek musztardy,
    • 3 płaskie łyżki soli,
    • 1 szklanki cukru,
    • Do każdego słoika: 2 liście laurowe, 2 ziele angielskie, 3 ziarenka pieprzu, ½ łyżeczki gorczycy, gałązka kopru

Ogórki musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki musztardowe 1. Ogórki obieramy i kroimy w słupki. Do każdego słoika wkładamy ziele, pieprz, liście laurowe i gorczycę. Następnie układamy ściśle pionowo ogórki. Składniki zalewy łączymy ze sobą ( oprócz musztardy) i zagotowujemy.
  • Ogórki musztardowe 2. Zalewę studzimy i dodajemy musztardę, dokładnie ją roztrzepujemy. Wystudzoną zalewą zalewamy słoiki, na wierzch kładziemy gałązkę kopru. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.
    Życzę smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy