Ogórki małosolne z polską wędzoną śliwką

0 (0 ocen)

Aromatyczne i nieco inne od tradycyjnym małosolnych :)

Składniki:

  • ogórki świeże gruntowe 1 kg
    śliwki wędzone suszone 4 szt.
    gorąca woda 1 litr
    sól kamienna 1 łyżka
    czosnek młody 4 duże ząbki
    koper świeży spory pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne z polską wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a6ogto 1. Dwa litrowe słoiki porządnie wyparzyć i osuszyć na czystej ściereczce.

    Ogórki umyć (można je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny) - osączyć, można też odciąć końcówki, co przyspieszy kwaszenie.
    Pionowo ciasno ustawić w słoikach i między nie wcisnąć połówki śliwek oraz pokrojone na cząstki ząbki czosnku.
    Na wierzchu ułożyć całe gałązki kopru.

    Zagotować wodę, dodać kamienną sól i mieszać do rozpuszczenia.
    Napełnić słoiki, przez sitko lub ręczny filtr do kawy, aby nie dostały się żadne zanieczyszczenia z soli.
    Słoiki natychmiast mocno zakręcić i odstawić na bok, na 3-4 dni, w temperaturze pokojowej, aż zmienią kolor.

    Jeśli ogórki ukisną mocniej, zmienić pokrywki na suche, wytrzeć dokładnie brzeg słoika i wynieść w ciemne i chłodne miejsce. Tak zabezpieczone wytrzymają z pewnością kilka miesięcy.

Porady

Śliwki zawierają sporo cukru, co znacznie przyspiesza kwaszenie ogórków. Dodatkowo nadają im lekko dymnego posmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować