Ogórki małosolne z kamionki

4.5 (177 ocen)

Takie ogórki uwielbiam, mąż znów czeka aż będą ukiszone. Więc za jednym kiszeniem jestem zadowolona i ja i on :)

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    woda
    1/2 pęczka kopru z koszyczkami
    4 ząbki czosnku
    kawałek chrzanu
    2-3 liście z winogron
    sól - Na 1l wody - 1 łyżka soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Ogórki małosolne z kamionki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki umyć.
  • 2. Chrzan oraz ząbki czosnku obrać.
  • 3. Na dno naczynia ułożyć gałązki kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku.
  • ogórki 4. Kolejno ułożyć warstwę ogórków, na ogórki warstwę kopru, ząbek czosnku i kawałek chrzanu (górną warstwę stanowi koper).
  • 5. Na wierzch ułożyć liście z winogron.
  • 6. Sól rozmieszać w zimnej wodzie. Ogórki zalać roztworem solnym.
  • ogórki 7. Przykryć talerzykiem i przycisnąć granitowym kamieniem (lub słoikiem wypełnionym wodą), nakryć ściereczką.
  • 8. Ogórki odstawić. Po około 3 dniach ogórki małosolne nadają się do konsumpcji.

Porady

Ogórki można wykonać również w większym słoiku. Ilość soli: Na 1l wody - 1 łyżka soli. Ilość wody uzależniona jest od ilości ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować