Ogórki małosolne na koperku+wersja na ostro

4.48 (184 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Zapraszam:)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 700 g ogórków gruntowych
    2 pęczki koperku
    1 korzeń chrzanu
    liście laurowe
    1,5 główki czosnku
    ziele angielskie
    gorczyca
    1 litr wody
    1 łyżka soli
    +papryczka peperoncini suszona ok 1 łyżeczka ( wersja na ostro)
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Ogórki małosolne na koperku+wersja na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dwa małe słoiki, ja użyłam po kawie rozpuszczalnej.
    W garnku zagotować z solą, przestudzić. Woda ma być ciepła, nie gorąca.
    Ogórki umyć, osuszyć. Na dno każdego słoika włożyć po 2-3 gałązki koperku, dodać kawałki chrzanu i pokrojone ząbki czosnku ( nie obrane). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i goryczce. Do jednego słoika wrzucić kilka papryczek.
  • 2. Następnie ułożyć ogórki. Potem ponownie dać koperek itd. Potem znowu ogórki i na wierzchu ułożyć koperek z chrzanem i czosnkiem. W wersji na ostro dodać papryczkę. Zalać wodą, przykryć talerzykiem i odłożyć w ciepłe miejsce. Najlepsze są po 3 dniach "stania".
    Smacznego!

Porady

Zapytacie zapewne dlaczego zrobiłam je na zwykłym koperku zamiast na kopru z kwiatem...otóż powody są dwa. Pierwszy to taki,iż w sklepie pod moim domem niestety zabrakło tego kwiatu koprowego, a mężowi bardzo się chciało ogórków, a po drugie chciałam sprawdzić czy na takim "zwykłym" koperku też wyjdą ogórki. I wyszły. Mężowi bardzo smakowały. Szczególnie ta wersja na ostro bardzo mu smakowała. A był to mój totalny eksperyment, wrzuciłam papryczki pod wpływem chwili i okazał się strzałem w 10!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować