Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 1332 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pozycja obowiązkowa w mojej kuchni :) Od wiosny po całe lato systematycznie nastawiam ogórki małosolne . Smakują wybornie , do sałatki , do kanapki , do chrupania :) Polecam !

Cynamonowy Pył

Składniki

1 kg ogórków gruntowych ( niepryskanych )

4 ząbki czosnku

4-5cm korzenia chrzanu

pęczek kwitnącego kopru

1,5 łyżki soli na 1l wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do wystudzenia . Na dnie dużego słoja , lub kamionki układamy koper i ząbki czosnku .

    Następnie układamy ogórki i obrany korzeń chrzanu .

    Całość zalewamy przygotowana solanką .

    Odstawiamy pod przykryciem na 2-3 dni .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Faszerowane ogórki

Dodane przez: JustKuchcik

Faszerowane ogórki

Potrawa niewątpliwie pobudza kubki...

Ogórki faszerowane

Dodane przez: RedakcjaPP

Ogórki faszerowane

Przepisów mam mnóstwo, bo lubię...

Ogórki koreczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Ogórki koreczki

Z zawodu jestem nauczycielką matematyki...

image-1rtxirc

Dodane przez: IlonaJ

Ogórki "krokodylki"

Smakują wyśmienicie

image-01ex2kx

Dodane przez: k_marysia

Ziołowy twarożek z ogórkiem małosolnym

Bardzo aromatyczny z chrupiącym...

image-195wswh

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Ogórki koreczki

Bardzo dobre do dań z mięs.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE