Ogórki małosolne

4.5 (146 ocen)

Pozycja obowiązkowa w mojej kuchni :) Od wiosny po całe lato systematycznie nastawiam ogórki małosolne . Smakują wybornie , do sałatki , do kanapki , do chrupania :) Polecam !

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych ( niepryskanych )

    4 ząbki czosnku

    4-5cm korzenia chrzanu

    pęczek kwitnącego kopru

    1,5 łyżki soli na 1l wody

Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do wystudzenia . Na dnie dużego słoja , lub kamionki układamy koper i ząbki czosnku .

    Następnie układamy ogórki i obrany korzeń chrzanu .

    Całość zalewamy przygotowana solanką .

    Odstawiamy pod przykryciem na 2-3 dni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować