Sezon ogórkowy w pełni. Ogórki małosolne do nasz polski klasyk. Proste, szybkie i bardzo smaczne:)
Składniki:
Dokładne ilości składników zależą od tego jak dużo ogórków chcemy przygotować.
2 kg drobnych, twardych ogórków gruntowych
ok 2 litry wody
2 łyżki soli ( 1 łyżka soli na 1 litr wody!)
główka czosnku na jeden większy słój
korzeń chrzanu - ok 6 cm kawałek
2-3 liście czarnej porzeczki
koper - ok 5 baldachimów kopru
Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie umyć. Przygotować duży, czysty słój ( szklany lub kamionkowy).
2.Wodę zagotować z solą. Ogórki ciasno układać w słoju. Pomiędzy ogórkami umieścić koper, obrane ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paseczki chrzan i liście. Następnie zalać ogórki gorącą wodą ( woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
3.Stój dobrze zamknąć lub przykryć talerzykiem z obciążeniem
Tak przygotowane ogórki odstawić w zaciemnione miejsce. Po 2-3 dniach woda powinna zmętnieć. Po tym czasie można już próbować ogórki. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”
Smacznego:)
Komentarze