Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

Sezon ogórkowy w pełni. Ogórki małosolne do nasz polski klasyk. Proste, szybkie i bardzo smaczne:)

Składniki:

  • Dokładne ilości składników zależą od tego jak dużo ogórków chcemy przygotować.

    2 kg drobnych, twardych ogórków gruntowych
    ok 2 litry wody
    2 łyżki soli ( 1 łyżka soli na 1 litr wody!)
    główka czosnku na jeden większy słój
    korzeń chrzanu - ok 6 cm kawałek
    2-3 liście czarnej porzeczki
    koper - ok 5 baldachimów kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć. Przygotować duży, czysty słój ( szklany lub kamionkowy).
  • 2. Wodę zagotować z solą. Ogórki ciasno układać w słoju. Pomiędzy ogórkami umieścić koper, obrane ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paseczki chrzan i liście. Następnie zalać ogórki gorącą wodą ( woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
  • 3. Stój dobrze zamknąć lub przykryć talerzykiem z obciążeniem
    Tak przygotowane ogórki odstawić w zaciemnione miejsce. Po 2-3 dniach woda powinna zmętnieć. Po tym czasie można już próbować ogórki. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”
    Smacznego:)

Porady

Zalewając ogórki gorącą wodą szybciej się ukiszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować