OGÓRKI MAŁOSOLNE

  • wyświetlono: 3024 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Domowe pyszne ogórki.

  • 180min

Składniki

5,5 KG OGÓRKÓW GRUNTOWYCH
KORZEŃ CHRZANU LUB DUŻY LIŚĆ CHRZANU
KOPER
CZOSNEK
ZALEWA:
28 DAG SOLI KAMIENNEJ
6 LITRÓW WODY

Sposób przygotowania przepisu:

OGÓRKI MAŁOSOLNE

  • 1. PROPORCJE PODAJE NA DUŻY 10 LITROWY SŁÓJ

    Ogórki moczymy w zimnej wodzie około 1-2 godzin, następnie osuszamy. Na dno słoja wkładamy koper, kilka ząbków czosnku i kawałek korzenia chrzanu lub połowę liścia chrzanu. Układamy ciasno ogórki mniej więcej w połowie wysokości słoja dodajemy koper, czosnek, chrzan i następna porcje ogórków. Na samym końcu dodaje 1-2 baldachimy kopru.
    Przygotowujemy zalewę: wodę wlewamy do większego garnka, gdy zacznie się gotować dodajemy sól kamienna i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli. Zestawiamy zalewę i pozostawiamy do przestygnięcia. Ja zalewam ogórki letnią zalewą.
    Tak przygotowane ogórki nadają się do jedzenia już po 3-4 dniach. SMACZNEGO.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórkichrzankoper

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki małosolne na sucho

Dodane przez: majka190382

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Nie zawsze jest gdzie zrobić ogórki...

Małosolne

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze,...

image-0k5wrqy

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki małosolne

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

Ogórki małosolne "na sucho"

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne "na sucho"

Na taki sposób przygotowania ogórków...

image-0cihwl6

Dodane przez: KuchniaPoli

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska...

Ogórki małosolne

Dodane przez: MagdalenaS

Ogórki małosolne

Sezon ogórkowy w pełni. Ogórki...