Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 436 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

Apetyczna babeczka
  • 1min

Składniki

Składniki:

2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze
wiązka kopru
5-6 ząbków czosnku
mały korzeń chrzanu
4-5 liści wiśni

Solanka:

3 litry wody
4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna



Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem.
    Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również układać w słojach i pasteryzować na zimę .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaOgórkiPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

image-29fu249

Dodane przez: AgaAga

Ogórki małosolne

Ogórki są świetnym warzywem, która...

ogórki małosolne na sucho

Dodane przez: majka190382

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Nie zawsze jest gdzie zrobić ogórki...

Małosolne

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze,...

ogórki

Dodane przez: angelika84

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Domowe pyszne ogórki.

Ogórki małosolne "na sucho"

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne "na sucho"

Na taki sposób przygotowania ogórków...

image-0cihwl6

Dodane przez: KuchniaPoli

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska...