Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 1 min

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki:

    2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze
    wiązka kopru
    5-6 ząbków czosnku
    mały korzeń chrzanu
    4-5 liści wiśni

    Solanka:

    3 litry wody
    4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna



Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem.
    Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również układać w słojach i pasteryzować na zimę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy