Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepsze do kanapki i obiadu.

Składniki

małe ogórki gruntowe (ok. 10 sztuk- ilość w zależności od wielkości naczynia)

2 litry wody

2 łyżki soli kamiennej

1 główka czosnku

1 liść laurowy

kilka gałązek kopru wraz z kwiatem (koper możemy ususzyć i ogórki robić w każdej porze roku)

można dodać dodatkowo: kawałek chrzanu, listek z winogron, porzeczki albo liść chrzanu

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. W garnku gotujemy ze sobą wodę z solą. Lekko studzimy.

    Do garnka kamiennego albo zwykłego wkładamy ogórki, obrane ząbki czosnku, listek, i gałęzie kopru z kwiatem.

    WAŻNE: garnek musi być wysoki, aby ogórki po zalaniu zalewą można było przykryć np. talerzem, aby nie wypływały.

    Ogórki zalewamy lekko ostudzoną wodą z solą, przykrywamy ogórki talerzem i odstawiamy na ok. 4 dni aby się ukisiły (trzymamy je poza lodówką!).

    Po ukiszeniu przechowujemy ogórki w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ogórki malosolne

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki koreczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Ogórki koreczki

Z zawodu jestem nauczycielką matematyki...

Faszerowane ogórki

Dodane przez: JustKuchcik

Faszerowane ogórki

Potrawa niewątpliwie pobudza kubki...

Ogórki faszerowane

Dodane przez: RedakcjaPP

Ogórki faszerowane

Przepisów mam mnóstwo, bo lubię...

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Urocze i pyszne nadziewane ogórki...

image-0wl5svt

Dodane przez: aniołek19

Faszerowane ogórki

Pyszna letnia przekąska,budzi zachwyt...

Dodane przez: PolskaGotuje

Ogórki nadziewane tuńczykiem

Szybkie i eleganckie ogórki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE