Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

Najlepsze do kanapki i obiadu.

Składniki:

  • małe ogórki gruntowe (ok. 10 sztuk- ilość w zależności od wielkości naczynia)

    2 litry wody

    2 łyżki soli kamiennej

    1 główka czosnku

    1 liść laurowy

    kilka gałązek kopru wraz z kwiatem (koper możemy ususzyć i ogórki robić w każdej porze roku)

    można dodać dodatkowo: kawałek chrzanu, listek z winogron, porzeczki albo liść chrzanu

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy ze sobą wodę z solą. Lekko studzimy.

    Do garnka kamiennego albo zwykłego wkładamy ogórki, obrane ząbki czosnku, listek, i gałęzie kopru z kwiatem.

    WAŻNE: garnek musi być wysoki, aby ogórki po zalaniu zalewą można było przykryć np. talerzem, aby nie wypływały.

    Ogórki zalewamy lekko ostudzoną wodą z solą, przykrywamy ogórki talerzem i odstawiamy na ok. 4 dni aby się ukisiły (trzymamy je poza lodówką!).

    Po ukiszeniu przechowujemy ogórki w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy