Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Robię, czekamy, znikają. Robię, czekamy, znikają. Robię, czekamy, znikają. I tak cały sezon.

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki


- świeże ogórki: 1 kilogram
- liście chrzanu: 2 sztuki
- koperek posiekany [lub suszony]: 3 sztuki
- czosnek: 0.5 sztuki
- sól: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Przygotowanie:
    Ogórki myjemy, układamy w kamionkowym naczyniu, na spodzie kładziemy koper, liście chrzanu i obrane ząbki czosnku.
    Gotujemy wodę – na 1 litr wody dodajemy 1 płaską łyżkę soli /analogicznie jak mamy więcej ogórków 2 litry wody – 2 łyżki soli/.
    Czekamy chwilę aż woda przestygnie i gorącą zalewamy ogórki tak, żeby były przykryte.
    Obciążamy je i cierpliwie czekamy ;)
    Zalanie gorącą wodą powoduje, że “ogórki szybciej się robią”.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórki małosolneliście chrzanupiknikkolacja we dwojeświeże ogórkikoperek posiekany lub suszony

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki koreczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Ogórki koreczki

Z zawodu jestem nauczycielką matematyki...

Faszerowane ogórki

Dodane przez: JustKuchcik

Faszerowane ogórki

Potrawa niewątpliwie pobudza kubki...

Ogórki faszerowane

Dodane przez: RedakcjaPP

Ogórki faszerowane

Przepisów mam mnóstwo, bo lubię...

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Urocze i pyszne nadziewane ogórki...

image-0wl5svt

Dodane przez: aniołek19

Faszerowane ogórki

Pyszna letnia przekąska,budzi zachwyt...

Dodane przez: PolskaGotuje

Ogórki nadziewane tuńczykiem

Szybkie i eleganckie ogórki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE