Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ogórki małosolne, to pyszny dodatek do kanapek i obiadu, który w moim domu gości od wielu lat :)

profilowe
  • 5 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

1 - 1,2kg ogórków gruntowych
4 średnie ząbki czosnku
Chrzan (korzeń)
Koper
Sól

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Ogórki myjemy i czyścimy z ogonków. Wrzucamy do słoja ogórki, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Chrzan kroimy w słupki i wtykamy między ułożone w słoiku ogórki. Na wierzchu układamy koper.
    Przygotowujemy solankę. Do 3 litrów wody dodajemy 3 łyżki soli i dokładnie mieszamy. Zalewamy ogórki tak, by całe były przykryte solanką i przykrywamy pokrywką.
    Odstawiamy na 3 - 4 dni.

Porady

Do przetworów najlepiej dodać sól kamienną niejodowaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórki małosolne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mizeria z sokiem z limonki

Dodane przez: Aneta_77

Mizeria z sokiem z limonki

Mizeria trochę inaczej bo z sokiem...

Buraczki z oliwkami, suszoną śliwką i kremówką

Dodane przez: JustKuchcik

Buraczki z oliwkami, suszoną śliwką i kremówką

Oryginalna sałatka obiadowa z buraczkami...

Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną żurawiną i majonezem

Dodane przez: JustKuchcik

Czerwona kapusta na ciepło z orzechami, suszoną...

Lubię przygotowywać jarzynki na...

Warzywna potrawka w sosie pomidorowo – serowym

Dodane przez: JustKuchcik

Warzywna potrawka w sosie pomidorowo – serowym

Warzywny dodatek do obiadu w wersji...