Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska lub dodatek do obiadu. Prosty przepis na pyszne ogórki, które są gotowe do jedzenia po dwóch dniach kiszenia. Przepis możecie dodatkowo wzbogacić o kawałek chrzanu lub liście winogron, choć te w wersji podstawowej są naprawdę smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na słoik 4,5 l

    ogórki gruntowe ( młode, twarde ) około 2 kg
    czosnek mała główka
    kwiatostany kopru 4-6
    woda 3 litry
    sól 3-3 i 1/2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, można odciąć końcówki. Wodę zagotować, odstawić do wystudzenia. Sól dodać do letniej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W słoju na przemian układać koper, czosnek i ogórki, następnie całość zalać wcześniej przygotowaną wodą. Ogórki obciążyć talerzykiem, aby wszystkie ogórki były pod wodą. Odstawić na co najmniej dwa dni.

    Po dwóch dniach kiszenia przełożyłam ogórki do mniejszych słoików i przechowuję je w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować