Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska lub dodatek do obiadu. Prosty przepis na pyszne ogórki, które są gotowe do jedzenia po dwóch dniach kiszenia. Przepis możecie dodatkowo wzbogacić o kawałek chrzanu lub liście winogron, choć te w wersji podstawowej są naprawdę smaczne.

IMG_20170910_124019_602
  • 30min

Składniki

Składniki na słoik 4,5 l

ogórki gruntowe ( młode, twarde ) około 2 kg
czosnek mała główka
kwiatostany kopru 4-6
woda 3 litry
sól 3-3 i 1/2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Ogórki umyć, można odciąć końcówki. Wodę zagotować, odstawić do wystudzenia. Sól dodać do letniej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W słoju na przemian układać koper, czosnek i ogórki, następnie całość zalać wcześniej przygotowaną wodą. Ogórki obciążyć talerzykiem, aby wszystkie ogórki były pod wodą. Odstawić na co najmniej dwa dni.

    Po dwóch dniach kiszenia przełożyłam ogórki do mniejszych słoików i przechowuję je w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiOgórkiOgórki małosolnePrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

image-29fu249

Dodane przez: AgaAga

Ogórki małosolne

Ogórki są świetnym warzywem, która...

ogórki małosolne na sucho

Dodane przez: majka190382

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Nie zawsze jest gdzie zrobić ogórki...

Małosolne

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze,...

ogórki

Dodane przez: angelika84

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Domowe pyszne ogórki.

image-0k5wrqy

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki małosolne

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

Ogórki małosolne "na sucho"

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne "na sucho"

Na taki sposób przygotowania ogórków...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.