Ogórki lekko pikantne

4.5 (155 ocen)

Pyszne, jędrne ogórki z pikantno-czosnkową nutą. Przepis robi furorę wśród znajomych. Polecam :-)

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    20 ząbków czosnku
    pęczek koperku i natki pietruszki
    1 łyżka (czubata( soli

    0,5 kg cukru
    1,5 szklanki octu
    1 szklanka oleju
    1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego
    1,5 łyżeczki papryki słodkiej
    1,5 łyżeczki papryki ostrej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki lekko pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ogórki obrac i pokroić. Mniejsze ogórki kroję wzłuż na pół, większe na ćwiartki a następnie na 0,5- 1cm kawałki.


    2. Do ogórków dodać sól i odstawić aby puściły sok (ok. pół godziny)


    3. Wytworzony sok zlać i dodać pokrojony czosnek, koperek, natkę i pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 1,5 godziny.


    4. Napełnić ogórkami (razem z powstałą zalewą) wyparzone słoki i pasteryzować 10 minut.


    SMACZNEGO

Porady

Jeśli ktos lubi bardziej pikantnie, można dodac więcej ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ogórek

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować