Ogórki "krokodylki"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smakują wyśmienicie

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg cukru
    3 kg ogórków gruntowych- małych
    2 główki czosnku
    1,5 szklanki octu
    3 płaskie łyżeczki chili w proszku
    6 łyżeczek oleju
    7 łyżek soli

Ogórki "krokodylki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i nie obrane kroimy wzdłuż. posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin.
    Po tym czasie zlewamy wodę.
    Czosnek kroimy w plasterki i obsypujemy nim ogórki.
    Ogórki posypujemy chili i robimy zalewę.
    W garnku zagotowujemy olej, ocet, cukier. Kiedy zalewa przestygnie zalewamy ogórki i ostawiamy na około 12 godzin.
    Po tym czasie układamy ogórki w czystych i wyparzonych słoikach- zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy