Ogórki "krokodylki"

  • wyświetlono: 394 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smakują wyśmienicie

IlonaJ
  • 40min

Składniki

1 kg cukru
3 kg ogórków gruntowych- małych
2 główki czosnku
1,5 szklanki octu
3 płaskie łyżeczki chili w proszku
6 łyżeczek oleju
7 łyżek soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki "krokodylki"

  • 1. Ogórki myjemy i nie obrane kroimy wzdłuż. posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin.
    Po tym czasie zlewamy wodę.
    Czosnek kroimy w plasterki i obsypujemy nim ogórki.
    Ogórki posypujemy chili i robimy zalewę.
    W garnku zagotowujemy olej, ocet, cukier. Kiedy zalewa przestygnie zalewamy ogórki i ostawiamy na około 12 godzin.
    Po tym czasie układamy ogórki w czystych i wyparzonych słoikach- zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki kwaszone

Dodane przez: danusia19671

OGÓRKI KWASZONE

Bardzo smaczne ogórki kwaszone

Dodane przez: gosia65322

Ogórki małosolne

Smaczne ogórki, przepis od dziadka.

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Urocze i pyszne nadziewane ogórki...

image-0wl5svt

Dodane przez: aniołek19

Faszerowane ogórki

Pyszna letnia przekąska,budzi zachwyt...

Ogórki małosolne

Dodane przez: Henryka

Ogórki małosolne

Najlepsze z pierwszych gruntowych...

Ogóreczki z kurkumą i miodem.

Dodane przez: Marcelina

Ogórki z kurkumą i miodem

Pyszne , świetnie sprawdzają się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE