Ogórki koreczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo dobre do dań z mięs.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg. ogórków gruntowych
    0,5 kg cebuli
    1,5 łyżki soli
    2,5 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1,5 łyżki przyprawy do grilla klasycznej
    1,5 szklanki cukru
    kilkanaście gałązek kopru
    kilkanaście gałązek natki pietruszki
    gorczyca

Ogórki koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyte, nieobrane kroimy w około 2 cm plastry solimy i odstawiamy na 2 godziny.
    Cebulę kroimy w piórka, solimy i ostawiamy na 2 godziny.
    Po tym czasie odsączamy ogórki i cebulę z nadmiaru wody.
    Z octu, wody, cukry i przyprawy gotujemy zalewę.
    Do wyparzonych słoików na dno kładziemy 2 gałązki kopru, trochę cebuli, 2 gałązki pietruszki oraz odsączone ogórki i wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy.
    Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki, mocno zakręcamy słoik, nie pasteryzujemy.
    Gotowe słoiki układamy na tacy przykrywamy grubym kocem i czekamy aby wystygły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy