Ogórki konserwowe ze smażoną cebulą

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    3 duże cebule
    olej rzepakowy do smażenia
    pieprz czarny świeżo mielony
    szczypta chili
    sól do smaku

    2 szklanki wody
    1/3 szklanki octu
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki sosu rybnego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe ze smażoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone ogórki i posypane solą 1. Ogórki umyć i poprzecinać wzdłuż, na krzyż, ale nie do końca. Posypać solą i pozostawić tak na ok. godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Przestudzić. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, chili, sól do smaku.
    Każdy ogórek faszerować cebulą i układać w słoikach, wcześniej umytych i wyparzonych.
    Do rondelka, w którym smażyła się cebula, nalać wody, octu i dodać cukier, sól, sos rybny. Zagotować. Taką miksturą zalewać ogórki w słoikach. Zakręcić nakrętkę. Umieścić słoiki w garnku wyłożonym np. papierowym ręcznikiem i nalać wody do ok. 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować 8-10 min.
    Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia, albo można wyjąć i odwrócić denkiem do góry.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować