Ogórki konserwowe ze smażoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć i poprzecinać wzdłuż, na krzyż, ale nie do końca. Posypać solą i pozostawić tak na ok. godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Przestudzić. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, chili, sól do smaku.
Każdy ogórek faszerować cebulą i układać w słoikach, wcześniej umytych i wyparzonych.
Do rondelka, w którym smażyła się cebula, nalać wody, octu i dodać cukier, sól, sos rybny. Zagotować. Taką miksturą zalewać ogórki w słoikach. Zakręcić nakrętkę. Umieścić słoiki w garnku wyłożonym np. papierowym ręcznikiem i nalać wody do ok. 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować 8-10 min.
Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia, albo można wyjąć i odwrócić denkiem do góry.
Smacznego.
Komentarze