Ogórki konserwowe najlepsze domowe

4.5 (183 ocen)

Najlepsze, najpyszniejsze, ulubione domowe korniszony. Delikatnie słodkie i niezbyt kwaśne.

Składniki:

  • ogórki gruntowe
    do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru lub 3 duże gałązki kopru, 2 cm korzenia chrzanu - pokrojony
    Zalewa:
    3,5 litra wody
    0,5 litra octu spirytusowego 10%
    8 płaskich łyżek soli
    2,5 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki konserwowe najlepsze domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonych słoików włożyć: plastry marchwi, czosnek, koper, ziele angielskie, czarny pieprz, chrzan, liście laurowe i gorczycę. Umyte ogórki ułożyć ściśle w słoikach.
    Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, zakręcić wieczka.
    Następnie pasteryzować słoiki, wstawiając je do do kąpieli wodnej (do 3/4 wysokości słoików) na ok. 15 minut.
    Po pasteryzacji dokręcić wieczka słoików i ustawić je do góry dnem. Słoiki nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować