Ogórki konserwowe na słodko

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane ogórki uwielbiają dzieci. Panowie wolą bardziej ostre marynaty.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg. ogórków gruntowych
    2 marchewki
    2 cebule
    ziarna czarnego pieprzu i gorczycy
    listki laurowe
    Zalewa:
    8 szkl. wody
    8 łyżek cukru
    1 szkl. octu
    3 łyżki soli
    Dodatkowo:
    słoiki

Ogórki konserwowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki konserwowe na słodko 1. Wodę, ocet,sól i cukier doprowadzam do zagotowania, studzę. Do każdego słoika kładę ogórki, listek laurowy, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, plasterki cebuli, po kilka ziaren pieprzu i gorczycy. Zalewam zalewą, zakręcam słoiki. Pasteryzuję 2-3 minuty od momentu zagotowania , tylko do momentu aż ogórki zmienią kolor. Słoiki odwracam do góry dnem i pozostawiam aż wystygną. Wynoszę do spiżarni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy