Ogórki konserwowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To bardzo prosty , tradycyjny sposób na domowe ogórki konserwowe do słoików

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

    2 szkl octu
    2 l wody
    ok3/4 szkl cukru
    2 łyżki soli kamiennej
    8 liści laurowych
    8 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

    4 łyżeczek ziaren gorczycy
    2 średnie marchewki
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    Kawalek korzenia chrzanu
    2 gałązki kopru z baldachami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa :
    Do garnka z 2l wody dodać liście laurowe , ziela angielskiego oraz łyżeczkę pieprzu. Po zagotowaniu wody dodac sól i cukier. Calosc gotowac przez 10 minut pod przykryciem. Zalewę wyłączyc i zdjac z palnika. Po chwili wlac dwie szklanki octu i odstawić garnek z gotową zalewą. Zalewa powinna się całkowicie przestudzić.
  • 2. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrac i podzielic na kilka kawałków. Ząbki czosnku obrac i podzielic na pół. Korzeń chrzanu obrac i pokroic na mniejsze kawałki. Koper podzielic na mniejsze kawałki.

    Do każdego słoika wsypać łyżeczce gorczycy i po rowno marchew, cebulę, czosnek, chrzan i koper.
  • 3. Umyte ogórki nalezy poukladac ciasno , pionowo w słoikach. Ogórki zalać zalewą tak aby całkowicie je przyjryc.
    Pasteryzacja : pasteryzowac ok 5 do 10 min na małym ogniu. Odłożyć do wystudzenia odwrócone denkem do góry. palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Tak przygotowane ogórki nadają się do przechowywania na zimę. Jednak można je już próbować po około tygodniu. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować