Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewa :
Do garnka z 2l wody dodać liście laurowe , ziela angielskiego oraz łyżeczkę pieprzu. Po zagotowaniu wody dodac sól i cukier. Calosc gotowac przez 10 minut pod przykryciem. Zalewę wyłączyc i zdjac z palnika. Po chwili wlac dwie szklanki octu i odstawić garnek z gotową zalewą. Zalewa powinna się całkowicie przestudzić.
2.Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrac i podzielic na kilka kawałków. Ząbki czosnku obrac i podzielic na pół. Korzeń chrzanu obrac i pokroic na mniejsze kawałki. Koper podzielic na mniejsze kawałki.
Do każdego słoika wsypać łyżeczce gorczycy i po rowno marchew, cebulę, czosnek, chrzan i koper.
3.Umyte ogórki nalezy poukladac ciasno , pionowo w słoikach. Ogórki zalać zalewą tak aby całkowicie je przyjryc.
Pasteryzacja : pasteryzowac ok 5 do 10 min na małym ogniu. Odłożyć do wystudzenia odwrócone denkem do góry. palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Tak przygotowane ogórki nadają się do przechowywania na zimę. Jednak można je już próbować po około tygodniu. Smacznego :)
Komentarze