Ogórki konserwowe

4.5 (156 ocen)

  • 20 min

Konserwowe czy warszawskie? Jakkolwiek je nazwiemy znają je wszyscy. Przepisów na ich przygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter.

  • 20 min

Składniki:

  • dowolna ilość ogórków gruntowych
    gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika)
    chrzan
    gorczyca
    ziele angielskie
    liście laurowe
    pieprz czarny ziarnisty
    lubczyk
    kminek
    zalewa:
    2 l wody
    szklanka octu spirytusowego
    2 łyżki soli
    6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i wyparzamy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
    Ogórki myjemy.
    Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu.
    Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy ocet i podgrzewamy jeszcze chwile do ponownego zawrzenia. Gorącym roztworem zalewamy słoiki.
    Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C prze 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować