Konserwowe czy warszawskie? Jakkolwiek je nazwiemy znają je wszyscy. Przepisów na ich przygotowanie jest tyle ile osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter.
20 min
Składniki:
dowolna ilość ogórków gruntowych
gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika)
chrzan
gorczyca
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz czarny ziarnisty
lubczyk
kminek
zalewa:
2 l wody
szklanka octu spirytusowego
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i wyparzamy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Ogórki myjemy.
Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu.
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy ocet i podgrzewamy jeszcze chwile do ponownego zawrzenia. Gorącym roztworem zalewamy słoiki.
Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C prze 10-15 minut.
Komentarze