Ogórki konserwowe

4.5 (155 ocen)

To jedne z moich ulubionych ogórków, które wykorzystuję nie tylko do sałatek, ale także jako zwykła przekąska i dodatek na kanapkę.

Składniki:

  • Na ok 20 litrowych słoików:

    10kg ogórków (nie za dużych)
    ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami
    1 kg cebuli
    1/2 kg marchwi
    4 ok 10cm kawałki chrzanu
    1 opakowanie liści laurowych
    1 opakowanie ziela angielskiego
    1/2 opakowania gorczycy

    Zalewa:
    7 litrów wody
    1 litr octu
    32 łyżeczki cukru
    23 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy warzywa 1. Ogórki moczymy w wodzie ok godziny, a następnie myjemy i osuszamy na ścierkach. Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.
  • Układamy ogórki 2. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie.
  • Ogórki odstawiamy do góry dnem 3. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować