To jedne z moich ulubionych ogórków, które wykorzystuję nie tylko do sałatek, ale także jako zwykła przekąska i dodatek na kanapkę.
Składniki:
Na ok 20 litrowych słoików:
10kg ogórków (nie za dużych)
ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
4 ok 10cm kawałki chrzanu
1 opakowanie liści laurowych
1 opakowanie ziela angielskiego
1/2 opakowania gorczycy
Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki moczymy w wodzie ok godziny, a następnie myjemy i osuszamy na ścierkach. Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.
2.Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie.
3.Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie.
Komentarze