Ogórki konserwowe

  • wyświetlono: 1967 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Z tego przepisu robiła ogórki moja babcia i teraz robi cała rodzina. Są twarde, chrupiące, lekko słodkie. Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam.

Goszka
  • 50min

Składniki

• ogórki gruntowe małe
• kilka małych marchewek
• koper z nasionami
Zalewa
• 10 szklanek wody
• 2 szklanki octu 10%
• 10 łyżek cukru
• 1 łyżka soli
• ziele angielskie -10 sztuk
• liście laurowe - 5 sztuk

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki konserwowe

  • 1. • Zagotować wodę z octem i przyprawami.
    • Umyte ogórki włożyć do czystych słoików. Ja moje myje wcześniej w zmywarce.
    • Do każdego słoika włożyć plasterki uprzednio obranej marchewki i baldachim kopru.
    • Zalać zalewą octową i zakręcić słoiki.
    • Słoiki włożyć do garnka z wodą, przełożyć ściereczkami, aby nie dotykały się podczas gotowania.
    • Gotować 20 minut od czasu zawrzenia wody.
    • Gotowe odwrócić do góry dnem i po wystudzeniu odstawić do spiżarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcilatoogórki marynowane
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0aveoy4

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ogórki konserwowe z pomidorami

Ogórki konserwowe to znakomity...

Mini ogórki konserwowe

Dodane przez: BlackOrchid90

Mini ogórki konserwowe

Gdy sezon na ogórki dobiega końca...

Ogórki konserwowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki konserwowe

Jedne z ulubionych ogórków mojej...

Ogórki konserwowe

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki konserwowe

To jedne z moich ulubionych ogórków,...

ogórki konserwowe

Dodane przez: Nina80

ogórki konserwowe

domowe korniszony sprawdzą się...

Ogórki konserwowe z chili

Dodane przez: alaaa

Ogórki konserwowe z chili

Lekko pikantne ogórki, fajny dodatek...