Ogórki konserwowe

4.49 (198 ocen)

  • 50 min

Z tego przepisu robiła ogórki moja babcia i teraz robi cała rodzina. Są twarde, chrupiące, lekko słodkie. Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam.

  • 50 min

Składniki:

  • • ogórki gruntowe małe
    • kilka małych marchewek
    • koper z nasionami
    Zalewa
    • 10 szklanek wody
    • 2 szklanki octu 10%
    • 10 łyżek cukru
    • 1 łyżka soli
    • ziele angielskie -10 sztuk
    • liście laurowe - 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Zagotować wodę z octem i przyprawami.
    • Umyte ogórki włożyć do czystych słoików. Ja moje myje wcześniej w zmywarce.
    • Do każdego słoika włożyć plasterki uprzednio obranej marchewki i baldachim kopru.
    • Zalać zalewą octową i zakręcić słoiki.
    • Słoiki włożyć do garnka z wodą, przełożyć ściereczkami, aby nie dotykały się podczas gotowania.
    • Gotować 20 minut od czasu zawrzenia wody.
    • Gotowe odwrócić do góry dnem i po wystudzeniu odstawić do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować