Pyszne, słodkawe i chrupiące. Idealna przekąska na wszelkie przyjęcia.
1 godz. 10 min
Składniki:
ogórki gruntowe - dowolna ilość
kilka cebul
duża marchewka
NA KAŻDY LITROWY SŁOIK:
łyżeczka gorczycy
kawałek kopru
1-2 liście laurowe
szczypta ziela angielskiego (lub 2-3 kulki)
kilka pieprzów ziarnistych
Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do każdego słoika wkładamy porcję przypraw. Umyte ogórki układamy ciasno w słoiku. Na wierzch dokładamy 1-2 grube plastry cebuli oraz kilka plastrów marchewki. Składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Komentarze