Ogórki konserwowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, słodkawe i chrupiące. Idealna przekąska na wszelkie przyjęcia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ogórki gruntowe - dowolna ilość
    kilka cebul
    duża marchewka
    NA KAŻDY LITROWY SŁOIK:
    łyżeczka gorczycy
    kawałek kopru
    1-2 liście laurowe
    szczypta ziela angielskiego (lub 2-3 kulki)
    kilka pieprzów ziarnistych

    ZALEWA:
    8 szklanek wody
    szklanka octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do każdego słoika wkładamy porcję przypraw. Umyte ogórki układamy ciasno w słoiku. Na wierzch dokładamy 1-2 grube plastry cebuli oraz kilka plastrów marchewki. Składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy