Ogórki konserwowe

5 (183 ocen)

  • 20 min

Sprawdzony przepis mojej mamy.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
    5 szklanek wody
    ząbki czosnku
    baldachimy kopru
    liście chrzanu
    ziele angielskie
    liście laurowe
    gorczyca
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach. Do każdego słoika władamy według uznania koper,ząbki czosnku,liście,ziele,gorczycę i kawałki liścia chrzanu.
  • 2. Z octu,cukru,soli,wody gotujemy zalewę i gorącą zalewamy napełnione słoiki. Pasteryzować kilka minut, aż ogórki zmienią kolor. Wyciągać i odwracać do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować