Ogórki konserwowe z marchewką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ogórki konserwowe to jeden z najpopularniejszych sposobów na zamknięcie ogórków w słoikach. Co prawda przegrywają w moim domu z kiszonymi, ale i tak je bardzo lubimy i przygotowuję je co roku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 12 słoików o pojemności 1L:
    4 kg ogórków gruntowych
    1 l octu 10%
    2 duże korzenie chrzanu
    0,5 kg marchwi
    4 litry wody
    300 g cukru
    100 g soli kamiennej niejodowanej
    12 ząbków czosnku
    1 wiązka kopru z baldachami
    12 łyżeczek gorczycy
    15 listków laurowych
    2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki konserwowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki wyszorować w zimnej wodzie i osuszyć. Marchew obrać, umyć i pokroić w plastry. Chrzan obrać i podzielić na 12 kawałków. Do wyparzonych słoików włożyć marchew, baldachy kopru, po kawałku chrzanu, po jednym ząbku czosnku, oraz po łyżeczce gorczycy. Następnie w słoikach ciasno ułożyć ogórki.
    Do garnka wlać wodę,ocet, wsypać cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Wszystko razem zagotować (sól i cukier muszą się rozpuścić). Zalewę odstawić, aby trochę przestygła. Następnie zalać zalewą ogórki i szczelnie zamknąć słoiki pokrywkami. Pasteryzować przez 10 minut w garnku (czas od zagotowania się wody) lub w piekarniku w 130 st. (czas od osiągnięcia temperatury). Po wyciągnięciu z pasteryzacji słoiki odwracam do góry dnem. Ogórki nadają się do spożycia po tygodniu stania w zalewie. Przechowywać w ciemnym przewiewnym miejscu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować