Ogórki konserwowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ogórki konserwowe które są robione według przepisu z mojego rodzinnego domu. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    9 szklanek wody
    2 łyżki soli
    6 łyżek cukru
    2 szklanki octu
    Przyprawy: koper
    liście laurowe
    gorczyca
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    czosnek
    chrzan

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier i sól, zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dolewamy ocet i wyłączamy gaz. Chrzan i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Koper dzielimy na mniejsze części i myjemy. Na spód każdego słoika wkładamy trochę kopru, chrzanu, gorczycy, czosnku, liść laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu ziarnistego i układamy ciasno ogórki, wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 3 minuty.

Komentarze

Podobne przepisy