Ogórki kiszone na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gdy kisimy ogórki na zimę zdarza się,że odkładamy niekształtne lub za duże,
właśnie takie choć nie tylko możemy wykorzystać do tego przepisu.
Umyte i obrane ze skórki ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach,wkładamy do miski i solimy do smaku,(powinny być lekko słone),odstawiamy by puściły sok na ok.pół godziny
Wkładamy razem z sokiem do małych słoiczków 200-300 g (200 g wystarcza na 1,5 l zupy)
Wcześniej do każdego słoiczka wkładamy po kilka gałązek nasion kopru,(jeden baldach na 4-6 słoików),a na wierzch kawałeczek korzenia chrzanu choć i bez chrzanu się udają.
Brzeg słoików i nakrętki wycieramy do sucha i szczelnie zakręcamy,odstawiamy do ukiszenia.
Porady
Ogórków nie trzeba pasteryzować,słoiki po ukiszeniu dobrze się "zasysają"aż czasem trudno otworzyć.
Dodajemy je do wywaru pod koniec gotowania.
Komentarze