Ogórki kiszone na zupę

5 (182 ocen)

Gotowe ogórki,wystarczy dodać do wywaru i pyszna i aromatyczna zupa gotowa.

Składniki:

  • ogórki(dowolna ilość)
    sól
    koper
    chrzan
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory z ogórków

Ogórki kiszone na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gdy kisimy ogórki na zimę zdarza się,że odkładamy niekształtne lub za duże,
    właśnie takie choć nie tylko możemy wykorzystać do tego przepisu.
    Umyte i obrane ze skórki ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach,wkładamy do miski i solimy do smaku,(powinny być lekko słone),odstawiamy by puściły sok na ok.pół godziny
    Wkładamy razem z sokiem do małych słoiczków 200-300 g (200 g wystarcza na 1,5 l zupy)
    Wcześniej do każdego słoiczka wkładamy po kilka gałązek nasion kopru,(jeden baldach na 4-6 słoików),a na wierzch kawałeczek korzenia chrzanu choć i bez chrzanu się udają.
    Brzeg słoików i nakrętki wycieramy do sucha i szczelnie zakręcamy,odstawiamy do ukiszenia.

Porady

Ogórków nie trzeba pasteryzować,słoiki po ukiszeniu dobrze się "zasysają"aż czasem trudno otworzyć. Dodajemy je do wywaru pod koniec gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować