Ogórki kiszone

  • wyświetlono: 696 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ogórki kiszone, to chyba najpopularniejszy sposób na pyszny dodatek do kanapek i obiadów :)

profilowe
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Ogórki gruntowe
Sól (najlepiej kamienna niejodowana)
Chrzan (korzeń)
Czosnek
Koper

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone

  • Ogórki prawie gotowe :)1. 1. Ogórki myjemy, czyścimy z ogonków i pozostałości kwiatów. Do miseczek przygotowujemy sobie czosnek i obrany chrzan. Koper delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
    2. Do słoików układamy dosyć ciasno ogórki, dodajemy czosnek (nie więcej niż 2 średnie ząbki na jeden słoik, ponieważ ogórki mogą się zepsuć) i chrzan. Gdy wszystkie słoiki mamy już gotowe, do każdego układamy po kilka gałązek kopru z kwiatem.
    3. Przygotowujemy solankę. Do jednego litra wody dajemy jedną łyżkę soli (ilość solanki, którą musimy przygotować, zależy od ilości zrobionych słoików z ogórkami). Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Następnie zalewamy każdy słoik tak, by ogórki były dokładnie przykryte. Słoiki zakręcamy lub zamykamy na sprężynki i odstawiamy w ciepłe (nie słoneczne) miejsce na 3 - 4 dni. Po tym czasie możemy wynieść weki do piwnicy.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ogórki kiszoneprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

Mmmm pyszne, świeże prosto z ogrodu

Dodane przez: lenaTrzebnica

Ogórki kiszone

Przepyszne, twarde nadające się...

Ogórki kiszone

Dodane przez: rena123

Ogórki kiszone

Wśród przetworów na zimę musi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE