Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

Sklepowe mi nie smakują, wiec korzystając z możliwości sama kiszę ogórki. Są pyszne na kanapki, do obiadu i do chrupania na zimę.

Składniki:

  • Na kg ogórków (u mnie trzy słoiki po 750 ml)

    1 kg ogórków gruntowych
    6 słupków świeżego chrzanu
    1,5 ząbka czosnku
    koper do kiszenia
    czubata łyżka soli
    litr gorącej wody

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonych słoików na dno wkładam koper, dwa słupki chrzanu i pół ząbka czosnku. Układamy ciasno ogórki, na boki i na wierzch wkładamy koper. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zalewamy ogórki. Szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na tydzień, po tym czasie ogórki będą gotowe do jedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy