Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 20 min

Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych.

  • 20 min

Składniki:

  • Ogórki
    czosnek
    koper
    chrzan

    Zalewa:
    1l przygotowanej wody zimnej
    1 łyżka soli

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić na małe kawałki. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Zalać słoje z ogórkami zimną zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.

Porady

Można również dołożyć do każdego słoja 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy