Ogórki kiszone

  • wyświetlono: 944 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszne, twarde nadające się do zupy, sałatek itp. Takie Babcine ogórki.

lenaTrzebnica
  • 20min

Składniki

Ogórki świeże ( żeby zbyt długo nie leżały, ja zawsze zrywam i w ten sam dzień kiszę)
Koper (przerośniety czyli baldachy i łodygi)
Czosnek ok 4 ząbków na litrowy słoik
Chrzan (pół dużego korzenia im więcej tym ogórki będa twardsze)
Sól tylko kamienna (1 duża łyżka na 1 litr wody)

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone

  • 1. Ogórki umyć, słoiki wyparzyć. Na dnie ułożyc koper, chrzan i 2 ząbki czosnku. Ułożyć dość ciasno ogórki, dołożyć następne 2 ząbki czosnku (jeśli są duże to przekroić) i na wierzch znów koper.
    Wodę zagotować z solą (na 1 l wody 1 łyżka kopiasta soli kamiennej), ostudzić i zalać ogórki. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia:) Jeśli ktoś ma wodę ze studni to nie musi jej gotować. W mieście jest bardzo chlorowana więc dla bezpieczeństwa warto ją przegotować. Smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciOgórkiogórki kiszone

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

ogórki kiszone

Dodane przez: klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

image-1owik2g

Dodane przez: kbasia

Ogórki kiszone

Przepis dostalam od mamy, jest...

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Ogórki kiszone - przepis tradycyjny

Starodawny,tradycyjny przepis na...

Ogórki Kiszone

Dodane przez: LucyG

Ogórki Kiszone

Sezon ogórkowy w pełni wiec warto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE