Ogórki kiszone

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Przepyszne, twarde nadające się do zupy, sałatek itp. Takie Babcine ogórki.

  • 20 min

Składniki:

  • Ogórki świeże ( żeby zbyt długo nie leżały, ja zawsze zrywam i w ten sam dzień kiszę)
    Koper (przerośniety czyli baldachy i łodygi)
    Czosnek ok 4 ząbków na litrowy słoik
    Chrzan (pół dużego korzenia im więcej tym ogórki będa twardsze)
    Sól tylko kamienna (1 duża łyżka na 1 litr wody)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, słoiki wyparzyć. Na dnie ułożyc koper, chrzan i 2 ząbki czosnku. Ułożyć dość ciasno ogórki, dołożyć następne 2 ząbki czosnku (jeśli są duże to przekroić) i na wierzch znów koper.
    Wodę zagotować z solą (na 1 l wody 1 łyżka kopiasta soli kamiennej), ostudzić i zalać ogórki. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia:) Jeśli ktoś ma wodę ze studni to nie musi jej gotować. W mieście jest bardzo chlorowana więc dla bezpieczeństwa warto ją przegotować. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować