Ogórki kiszone

5 (162 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:

  • Ogórki
    Czosnek
    Koper
    Chrzan
    Zalewa:
    1 l gorącej wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami gorącą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować