Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ogórki kiszone to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Warto zrobić je samemu ze świeżych ogórków gruntowych dostępnych w sezonie letnim i cieszyć się nimi cały rok.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Zalewa
    2l wody
    4 łyżki soli

    2 kg ogórków gruntowych

    Kawałek chrzanu
    Ząbki czosnku
    Liście laurowe
    Ziarenka gorczycy
    Ziarenka ziela angielskiego
    Ziarenka pieprzu
    Gałązki kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego.
    Ogórki umyć, usunąć szypułki. Ogórki ciasno ułożyć w słoikach.
    Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać ogórki tak, aby przykryła ogórki i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Ogórków kiszonych nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść ogórki do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować