Ogórki kiszone to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Warto zrobić je samemu ze świeżych ogórków gruntowych dostępnych w sezonie letnim i cieszyć się nimi cały rok.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Zalewa
2l wody
4 łyżki soli
2 kg ogórków gruntowych
Kawałek chrzanu
Ząbki czosnku
Liście laurowe
Ziarenka gorczycy
Ziarenka ziela angielskiego
Ziarenka pieprzu
Gałązki kopru
Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Ogórki umyć, usunąć szypułki. Ogórki ciasno ułożyć w słoikach.
Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać ogórki tak, aby przykryła ogórki i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Ogórków kiszonych nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść ogórki do piwnicy.
Komentarze