Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wśród przetworów na zimę musi się znaleźć chociaż kilka słoików ogórków kiszonych.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 6-7 słoików o poj. 0,5 - 0,7 litra:
    ok. 2 kg ogórków gruntowych
    6-7 łodyg kopru z baldachami
    12-14 ząbków czosnku
    kawałek korzenia chrzanu
    4 całkiem płaskie (ścięte nożem) łyżki soli kamiennej
    3-3,5 łyżeczki ziaren gorczycy
    2 litry wody

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z solą i studzimy. Ogórki myjemy i układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy opłukaną łodygę kopru, 2 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, kilka wiórków korzenia chrzanu i pół łyżeczki ziaren gorczycy.
  • 2. Ogórki zalewamy zimną solanką i zakręcamy. Trzymamy w temperaturze pokojowej ok. 2 dni (aż zmienią kolor i solanka lekko zmętnieje), następnie odstawiamy w chłodne miejsce (np. do piwnicy).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy