Ogórki kiszone

  • wyświetlono: 390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wśród przetworów na zimę musi się znaleźć chociaż kilka słoików ogórków kiszonych.

portret
  • 6 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

na 6-7 słoików o poj. 0,5 - 0,7 litra:
ok. 2 kg ogórków gruntowych
6-7 łodyg kopru z baldachami
12-14 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
4 całkiem płaskie (ścięte nożem) łyżki soli kamiennej
3-3,5 łyżeczki ziaren gorczycy
2 litry wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone

  • 1. Wodę zagotowujemy z solą i studzimy. Ogórki myjemy i układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy opłukaną łodygę kopru, 2 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, kilka wiórków korzenia chrzanu i pół łyżeczki ziaren gorczycy.
  • 2. Ogórki zalewamy zimną solanką i zakręcamy. Trzymamy w temperaturze pokojowej ok. 2 dni (aż zmienią kolor i solanka lekko zmętnieje), następnie odstawiamy w chłodne miejsce (np. do piwnicy).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

OgórkiDomowe Przetworyletnie przetworydomowa spiżarniaogórki kiszone na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki kiszone

Dodane przez: anka1988

Ogórki kiszone

Takie ogórki kiszone uwielbia moja...

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

image-1waie4r

Dodane przez: Yenn21

Ogórki kiszone

Ogórki według tego przepisu są...

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE