Ogórki Kiszone

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon ogórkowy w pełni wiec warto mieć sprawdzony przepis na kiszenie ogóreczki prosto z grządeczki i nie tylko…

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2kg ogórków gruntowych małych
    Kawałek korzenia chrzanu( ok 5 cm)
    5 ząbków czosnku
    2 łodygi kopru
    2 łyżeczki gorczycy
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    10 ziaren pieprzu
    2 litr wody przegotowanej ( ostudzonej)
    2 okopiaste łyżki soli
    ½ łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap końcowy 1. Umyć ogórki w zimnej wodzie. Do wyparzonego słoika (2,5litra) wrzucamy wszystkie przyprawy, obrane żabki czosnku, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Następnie układamy ogórki. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier. Gotową zalewą zalewamy ogórki. Słoik zakręcić i odstawić na ok 3 dni. Potem można delektować się pysznymi ogóreczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować