Ogórki Kiszone

  • wyświetlono: 438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon ogórkowy w pełni wiec warto mieć sprawdzony przepis na kiszenie ogóreczki prosto z grządeczki i nie tylko…

LucyG
  • 12 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

2kg ogórków gruntowych małych
Kawałek korzenia chrzanu( ok 5 cm)
5 ząbków czosnku
2 łodygi kopru
2 łyżeczki gorczycy
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
2 litr wody przegotowanej ( ostudzonej)
2 okopiaste łyżki soli
½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki Kiszone

  • etap końcowy1. Umyć ogórki w zimnej wodzie. Do wyparzonego słoika (2,5litra) wrzucamy wszystkie przyprawy, obrane żabki czosnku, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Następnie układamy ogórki. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier. Gotową zalewą zalewamy ogórki. Słoik zakręcić i odstawić na ok 3 dni. Potem można delektować się pysznymi ogóreczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórki

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki kiszone

Dodane przez: Ola1984

Ogórki kiszone

Najlepsze, intensywne w smaku i...

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

Mmmm pyszne, świeże prosto z ogrodu

Dodane przez: lenaTrzebnica

Ogórki kiszone

Przepyszne, twarde nadające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE