Ogórki duszone z metką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki.
Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.
Komentarze