Ogórki duszone z metką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fajne połączenie warzyw z metką

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
    czerwona i żółta papryka
    cebula
    4 pomidory (ok. 400 g )
    500 g wieprzowej metki
    2 łyżki oleju
    1/8 litra rosołu
    2 łyżki listków tymianku
    sól
    pieprz
    pęczek koperku
    100 g kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ogórki duszone z metką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki duszone z metką 1. Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki.
    Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować