Ogórki curry - przepis na 6 słoików

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedne z naszych ulubionych, kolejny zestaw słoików powędrował do piwnicy. Ogórki curry robię co roku, raz plasterki, raz słupki tak, żeby była jakaś odmiana. Bardzo lubimy takie domowe przetwory, a te ogórki akurat szybko się robi, więc tym bardziej polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 słoików 500 ml

    ok. 2 kg ogórków gruntowych
    gałązka selera na dno każdego słoika
    cebula cienkie plasterki

    Zalewa:

    ok. 1 l wody
    2 łyżki soli
    1 łyżka przyprawy curry
    1 szkl. octu spirytusowego
    1 szkl.cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory

Ogórki curry - przepis na 6 słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i przepołowić na pół, następnie pokroić w cienkie plasterki.
    Do każdego wyparzonego słoika wrzucić gałązkę selera, oraz 2 plasterki cebuli.
    Ogórki umyć, odciąć końce i pokroić w cienkie plastry 3 – 5 mm, ułożyć je w słoikach dość ciasno.
    Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
    Pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.

Porady

Uwaga!!! Ilość octu i cukru można zmieniać pod siebie, można dać mniej lub więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować