OGÓRECZKI KISZONE

0 (0 ocen)

ogórki do zupy, do sałatek, na kanapkę oraz na zagrychę

Składniki:

  • ogórki gruntowe
    chrzan (korzeń)
    gorczyca
    ziele angielskie
    pieprz w ziarnach
    koper (baldachim, koszyczek)
    czosnek

    Zalewa:
    na 1 l wody - 1czubata łyżka soli

Ogóreczki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę wymieszać. Do 1-litrowego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, 1-cm plasterek chrzanu, 1/4 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela, 1 koszyczek kopru. Ułożyć ciasno ogórki, zalać zalewą. Zakręcić słoiki. Odstawić ogórki do ukiśnięcia na ok. 10 dni, a następnie spasteryzować.

Porady

ilość ziół podana jest na porcje słoika 1- litrowego, gdy będziemy używać mniejszych słoików proporcje należy zmniejszyć

Komentarze

Podobne przepisy