Ogóreczki curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ogórki, które zrobiłam w zalewie, w której wcześniej robiłam paprykę i cukinię, do każdego z tych warzyw pasuje doskonale. Proporcje zalewy są idealne.

  • 60 min

Składniki:

  • -10-12 ogórków gruntowych
    -2 czerwone papryki
    -duża cebula
    -4 ząbki czosnku
    -natka pietruszki
    -1,5 l wody
    -1,5 szklanki cukru
    -200 ml octu
    -1 opakowanie curry
    -1 łyżka soli
    -1 łyżeczka gorczycy

Ogóreczki curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki curry 2 1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w grube plasterki (ok 1,5 cm). Paprykę myjemy, kroimy w słupki. Cebulę kroimy w duże krążki. Każdy ząbek czosnku kroimy na pół.
  • ogórki 3 2. Słoiki myjemy, wycieramy i układamy w nich warzywa. Na dno wkładamy gałązkę natki, krążek cebuli i pół ząbka czosnku. Na to układamy ogórki wymieszane z papryką.
  • 3. Zalewa: Wodę gotujemy z cukrem, mieszamy żeby cukier się nie przypalił. Do gotującej się wody dodajemy sól, gorczycę i curry. Na końcu dodajemy ocet. Zagotowujemy wszystko i gorącym zalewamy ogórki w słoikach.
    Słoiki gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Studzimy i chowamy w ciemne miejsce.

Porady

Z tej ilości wyjdzie ok. 7-8 półlitrowych słoików. Przepis mam od cioci kucharki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy