Ogórki, które zrobiłam w zalewie, w której wcześniej robiłam paprykę i cukinię, do każdego z tych warzyw pasuje doskonale. Proporcje zalewy są idealne.
Ogóreczki curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w grube plasterki (ok 1,5 cm). Paprykę myjemy, kroimy w słupki. Cebulę kroimy w duże krążki. Każdy ząbek czosnku kroimy na pół.
2.Słoiki myjemy, wycieramy i układamy w nich warzywa. Na dno wkładamy gałązkę natki, krążek cebuli i pół ząbka czosnku. Na to układamy ogórki wymieszane z papryką.
3.Zalewa: Wodę gotujemy z cukrem, mieszamy żeby cukier się nie przypalił. Do gotującej się wody dodajemy sól, gorczycę i curry. Na końcu dodajemy ocet. Zagotowujemy wszystko i gorącym zalewamy ogórki w słoikach.
Słoiki gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Studzimy i chowamy w ciemne miejsce.
Porady
Z tej ilości wyjdzie ok. 7-8 półlitrowych słoików. Przepis mam od cioci kucharki.
Komentarze