Ogon pawia

4.5 (161 ocen)

Ciasto wg przepisu Siostry Anastazji

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    1 masło
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mielonych orzechów
    1 słoik powideł śliwkowych

    Krem:
    3 jajka
    1 masło
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 galaretki zielone
    ok. 1,5 kg winogron zielonych
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 4 jaj- ja użyłam biszkoptów okrągłych
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Wina

Ogon pawia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę o wym. 26x38 cm i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zawijamy rolady. Rolady przekładamy do piekarnika nagrzanego do ok 220'C i pieczemy ok 20-30 min. Upieczone odstawiamy.
    Odlewamy szklankę mleka i mieszamy go z oboma rodzajami mąki oraz z roztrzepanymi jajkami. Resztę mleka musimy zagotować z cukrem i wlewamy do niego przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń.
    Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch układamy biszkopty, całość polewamy polewą i ponownie odstawiamy do stężenia

Porady

Ja użyłam winogron czerwonych i dodatkowo musiałam je ,,wypestkować", ale efekt już mnie tak nie zadowolił jak poprzedni. Polecam jednak winogrona zielone i muszą być w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować